- makaron (jaki chcecie)
- 1 łyżka oliwy
- 20 dag brukselki
- 2 średnie pory
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- tymianek, rozmaryn
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- feta do pokruszenia na wierzch
...makaron gotujecie al dente....
... w międzyczasie, kroicie pory w półkrążki...
.... na patelni rozgrzewacie oliwę z masłem...
... i wrzucacie pokrojone pory...
... pory zeszklone, podlewacie wodą, niech się duszą a Wy w tym czasie kroicie brukselki w cienkie pióra...
... dodajecie do porów...
... niech ten duet dusi się w swoim towarzystwie, a żeby było im lepiej razem, dorzućcie im cukru, soli i pieprzu ;) ... zostawcie ich sam na sam a w tym czasie zajmijcie się pomidorami - kroimy je w paski...
... "wystarczy" - krzyczę do brukselki, która w objęciach pora zmiękła jak kobieta w ramionach mężczyzny ;) ... dorzucam im pomidora jako przyzwoitkę, tymianek i kilka gałęzi rozmarynu, gdyby ci "zieloni" się zapomnieli :P
.... przemieszajcie wszystkich razem i odcedzone kluchy dodajcie do w/w mixu...
... teraz tylko porządnie wymieszajcie, naszykujcie talerze, posypcie każdą porcję pokruszoną fetą i....
.... i.... smakiem będziecie naprawdę zaskoczeni :D o to chodzi, sama byłam w szoku ;) Werka lizała talerz ... danie banalnie proste, więc opis znikomy, nadrobiłam fotami ;) a że są świetne, nie mogłam nie wykorzystać wszystkich :D oczywiście - dzięki Córko <3 ... aaaaa i nieśmiało: smacznego ! ;) - dajcie znać czy było brukselkowo? :P
Powiem tylko tyle, BOMBA !!!
OdpowiedzUsuń