- roszponka (może być sałata lodowa, rzymska, rukola)
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- ser biały wędzony (może być oscypek)
- boczek wędzony surowy
- miód
- sos balsamiczny
... Monika pierwszy raz jadła tę sałatę kilka lat temu u ... UWAGA!!! obecnej żony swojego byłego męża ;) która była kiedyś Jej bliską koleżanką :( Monia wyraziła zgodę na podanie źródła, bo w tej chwili śmieje się z całej sytuacji, która okazała się groteskową... no ale "nie o tym, nie o tym" - jak mawiał "klasyk" ;)
... w wersji "oryginalnej występowała z oscypkiem i ze zwykła sałatą, jednak Monika ją uwspółcześniła...roszponkę układamy na talerzu, cebulę kroimy w piórka i rozrzucamy na sałacie, to samo z cienko pokrojonym ogórkiem i serem, który kroimy w grubszą kostkę...boczek kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię, jeśli mamy wyjątkowo chudy - smażymy na odrobinie oleju rzepakowego do momentu chrupkości, wtedy....
...dolewamy miód i chwilkę pozostawiamy na ogniu, kiedy pięknie nam się skarmelizuje, możemy posypywać sałatę boczkiem wraz z cudownym w kolorze i smaku sosem...
... na koniec kilka "maziajek" sosem balsamicznym i wcinamy.... Moi Kochani Bezfartuchowcy ;) - sałata warta grzechu :) moje dwa Serca wcinały ze smakiem, Monia jeszcze raz wielkie dzięki za przepis, tyle lat się znamy a Ty ukrywałaś ten przepis - wstydź się :P czekam jeszcze na Twoje kluchy !!! :D
Znakomita 😋😋😋
OdpowiedzUsuń