środa, 20 lutego 2013

wariacja figowo - parmeńska

... zieleniny mi się zachciało.... no to lecimy ... zakupy poszły jak z płatka, z wyjątkiem świeżej figi, że też dałam się namówić na zwiedzanie okolicznych sklepików, zamiast jak zwykle pojechać do niezawodnego PiP-a :D ... byłam wkurzona... straciłam czas, nerwy i paliwo ;) na szczęście smak tej sałaty zrekompensował wszystko ... oto składniki: 
  • rukola
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • figa świeża
  • sok z pomarańczy
  • miód
  • papryczki piri-piri
... sałatę rozrzucamy na talerzu, figę kroimy w ósemki, drzemy paluchami szynkę, kroimy w drobne krążki papryczki i przygotowujemy sos z wyciśniętego soku z połówki pomarańczy, z łyżeczką miodu - dobrze utrzyjcie te dwa składniki, żeby powstała Wam emulsja, którą polewacie te luksusy na talerzu ... koniec i bomba, kto tego nie zrobi, ten trąba ;) .. smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz