- ryż
- laska kiełbasy
- papryka konserwowa
- groszek konserwowy
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty
... na patelni przesmażamy kiełbasę pokrojoną w grubszą kostkę...
.... kiedy kiełbasa skwierczy, kroimy cebulę i paprykę w kostkę...
...dodajemy najpierw cebulę a potem sporo koncentratu pomidorowego do zarumienionej już kiełbasy, wtedy solimy i pieprzymy, następnie na patelni ląduje ugotowany ryż, papryka i groszek...
... całą zawartość patelni mieszamy.... teraz kroimy w kostkę ser żółty...
....możemy go dodać do patelni i wymieszać, lub posypać risotto po wierzchu, na gorącym, po pewnym czasie pięknie się nam rozpuści... na fotce, jeszcze nie zdążył ;)
... hmmm, nie uważacie, że idę trochę na łatwiznę podając Wam przepisy na dania proste i nie wymagające ślęczenia w kuchni? ;) ... chyba lubię zaspokajać błyskawicznie burczące brzuchy :D
... smacznego :) po łódzku rzecz jasna ;)
p.s. ... a swoją drogą, muszę zapytać znajomego kucharza, czy robi to danie do dziś :)
Ryżotto by Kania, modified by Katka ;-)
OdpowiedzUsuńto K i to K ;)
OdpowiedzUsuńBardzo praktyczne danie. I takie też....piotrkowskie:)
OdpowiedzUsuńCzyli nasze - polskie ;) można by rzec też, że piotr-owskie, bo ów kucharz Piotr miał na imię :)
OdpowiedzUsuń