wtorek, 5 lutego 2013

risotto po łódzku

.... dziś przypomniał mi się przepis kolegi - kucharza, który, żeby Was nie oszukać ma ponad 20 lat - ten przepis rzecz jasna, a nie kolega :P ... nazywał to wtedy risotto, nijak ma się to do prawdziwego risotto, które można zamówić w restauracjach "bą tą" ;) ... czasy były jakie były i trzeba było kombinować z tego co się miało ... przepis do dziś sprawdza się, kiedy zostaje nam ryż po wczorajszej pomidorowej i trochę kiełbasy z kolacji ... przewaga tego po łódzku jest taka, że robisz go w 7 min a nie 30, jak to prawdziwe ... kucharz gotuje do dziś w pewnej łódzkiej restauracji a ja do dziś robię Jego pyszne "risotto" ...
  • ryż
  • laska kiełbasy
  • papryka konserwowa
  • groszek konserwowy
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • ser żółty
... na patelni przesmażamy kiełbasę pokrojoną w grubszą kostkę...

.... kiedy kiełbasa skwierczy, kroimy cebulę i paprykę w kostkę...

...dodajemy najpierw cebulę a potem sporo koncentratu pomidorowego do zarumienionej już kiełbasy, wtedy solimy i pieprzymy, następnie na patelni ląduje ugotowany ryż, papryka i groszek...

... całą zawartość patelni mieszamy.... teraz kroimy w kostkę ser żółty...

....możemy go dodać do patelni i wymieszać, lub posypać risotto po wierzchu, na gorącym, po pewnym czasie pięknie się nam rozpuści... na fotce, jeszcze nie zdążył ;)

... hmmm, nie uważacie, że idę trochę na łatwiznę podając Wam przepisy na dania proste i nie wymagające ślęczenia w kuchni? ;) ... chyba lubię zaspokajać błyskawicznie burczące brzuchy :D 
... smacznego :) po łódzku rzecz jasna ;)
p.s. ... a swoją drogą, muszę zapytać znajomego kucharza, czy robi to danie do dziś :)

4 komentarze:

  1. Ryżotto by Kania, modified by Katka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo praktyczne danie. I takie też....piotrkowskie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli nasze - polskie ;) można by rzec też, że piotr-owskie, bo ów kucharz Piotr miał na imię :)

    OdpowiedzUsuń