poniedziałek, 25 marca 2013

moussaka czyli musaka po mojemu ;)

.... u mnie wszyscy ją lubią, bo mielone, bo ziemniaki i nawet nie za bardzo przeszkadza im cynamon w mięsie ;)... jadłam w różnych miejscach, różne: z ziemniakami - bez, z serem - bez...itd, u mnie dziś wersja, która najbardziej nam odpowiada, smaczna i ze wszystkim, być może nie powinnam nazywać jej musaką ;P , przygotujcie:
  • mięso mielone
  • bakłażany
  • ziemniaki
  • cebula
  • pomidory w puszce
  • cynamon
  • sos beszamelowy (przepis - w poście "gorąca kokilka" w zakładce mięsiwa)
  • sól, pieprz
... danie jest banalnie proste w przygotowaniu jednak nie zrobicie tego w 3 minuty tak jak większość moich potraw, ale z drugiej strony nikt nie obiecywał, że będę czarodziejką w kuchni ;).... bakłażany myję, osuszam, zawijam w srebrną folię w całości i wstawiam do piekarnika na ok 45 min...
... ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, jak do obiadu... na patelni podsmażam mięso, razem z cebulą...
...kiedy się podsmażą, dodaję pomidory z puszki, sól, pieprz i cynamon.... przypraw nie żałuję, bo ziemniaki i bakłażany są mdłe...
...ugotowane ziemniaki kroję w plastry i układam na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem...
...bakłażany ze skórą, ostudzone, również kroję w plastry ...
... i układam na ziemniakach...
....zalewam mięsem i przykrywam kolejną warstwą ziemniaków (można warstwą bakłażanów)...
.... robię beszamel ...
....i zalewam całość... można na tę ziemniaczaną warstwę położyć plastry sera i dopiero polać sosem...
...wkładam do piekarnika na 30-45 min, musicie podglądać... zapach rozniesie się po całej kuchni... przygotujcie sobie teraz oliwki do przystroju ;) i ... pozostaje mi tylko życzyć Wam : smacznego :D
... i co? pycha prawda? :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz