- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250g płatków owsianych
- 125g orzechów
- 100g żurawiny
- 125g ziaren słonecznika
- 70g mieszanki (morele, nerkowce, rodzynki)
... w zasadzie, dobór składników może być dowolny, ważna jest jednak gramatura, bo inaczej baton może wyjść za twardy albo za miękki ;)...bierzemy dużą michę i zaczynamy od wlania mleka skondensowanego..
...następnie wrzucamy płatki ...
...i wszystkie sypkie składniki...
...dokładnie mieszamy, żeby powstała "glajda" ...następnie wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem...
....i wstawiamy do piekarnika: 120 stopni na ok. 50-60min.... teraz robię kawę, zasiadamy i plotkujemy a batony już mają cieplutko ;) .... sprawdzam po pół godzinie, bo nie chce mi się wierzyć, że po godzinie będą idealne... otwieram piekarnik...wsadzam palucha i .... "glajda" nie zmieniła swojej konsystencji.... pięknie...myślę...kolejny rewelacyjny przepis Pańci ze szklanego ekranu, wrrrr.....mija godzina i z krzywą miną i ironią w głosie mówię do Mamusi: "idę wyjąć tę mordoklejkę z tv" ;) ... wyciągam, kroję "na gorąco" .... o kurdeeeee.... pyyyychaaa...
...zwracam honor, wstyd mi za moje miny, odpluwam te wszystkie epitety...itd... :D
.... słodkie, ale nie tak bardzo, twarde, ale nie tak bardzo, gumowate, ale nie tak bardzo ;) ...
do tego espresso albo jak mawiają niektórzy ekspreso bo z ekspresu ;)... i ...mgliste, chłodne popołudnie nabiera ciepła... musicie spróbować!, przygotowanie błyskawiczne, pieczenie dłuższe, ale w tym czasie możecie .....hmmm... prasować? zmywać? myć podłogi? odkurzać? szorować fugi? wyczesywać psa? ... dobra żartowałam..."róbta co chceta", jak mawiał klasyk ;)
....enjoy your meal... :D
Zrobilam. Rewelka! Tylko przez pomylke kupilam mleko nieslodzone. Ale dodalam lyzke miodu i tez wyszlo super :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo się cieszę, hmmm ... to niesłodzone jest rzadkie, jeśli miód spowodował odpowiednie zagęstnienie to rewelacja, bo są jeszcze zdrowsze ;) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz :)
Usuń