wtorek, 10 maja 2016

Czas na rabarbar!

…wiosna w pełni, czas rabarbaru, szparagów .... Akurat jedno i drugie jest mi tak bliskie sercu .... yyyyy .... żołądka chyba ;) chcę Wam dziś przedstawić konfiturę rabarbarową, którą zrobicie w 15min. Moja rodzina kocha tę słodkość do tego stopnia, że używa ją do ….


…do rzeczy! Przygotujcie:
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 20-25 dag cukru bądź ksylitolu
  • 5 łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • kieliszek koniaku
  • szczypta sproszkowanych goździków
…laski rabarbaru myjecie i kroicie w niewielkie kawałki…


…wrzucacie na patelnię dolewacie wodę i cukier…


…niech na średnim ogniu zaprzyjaźnia się z cała resztą…


…po 5 min myślę, że można im polać i wesoło zamieszać


...jeszcze 10 minut i pora na goździki…


…te kawałki które się opiły pewnie będą w formie rozgotowanej. Reszta twardzieli może pozostać w kawałkach. Będą ładnie prezentować się w słoiczku…




...I to na tyle. Smacznego i już...
…a co do używania …. do naleśników, do owsianki, na bułeczkę, na łyżeczkę ...
Do dzieła rabarbarowicze…!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz